DÜNYA ARI GÜNÜ
Slovenya ile birlikte, aralarında ülkemizin de bulunduğu, 115 ülkenin ortak önerisiyle, 20 Mayıs tarihinin "Dünya Arı Günü" ilan edilmesine yönelik karar tasarısı, 20 Aralık 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul edilmiş olup, dünya çapında her yıl 20 Mayıs tarihi çeşitli etkinliklerle "Dünya Arı Günü" olarak kutlanmaktadır.
Arılar, kimi ürünleri (bal, balmumu, arı sütü, polen, propolis) üretmenin yanısıra tozlaşmaya aracı olarak, bitkilerin ve besin ürünlerinin yeniden üremesine katkıda bulunur. Ülkemizde de yaşamın devamlılığı için arıların insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemin hatırlanması ve bu konuda kamuoyunda bir farkındalık oluşturulması amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir.
Arıcılık, balarısı kolonilerinin, bir kovanda beslenerek ve gerekli bakımının yapılarak, bu koloninin çoğalmasını sağlamak ve nektar salınımlarının olduğu dönemlerde ilk hedef bal olmakla birlikte arı sütü, bal, polen, propolis gibi arı ürünlerinin elde edilmesi ile tarımsal bir kazanç sağlayan ekonomik bir meslektir. Bu işi yapan kişilere ise arıcı denilmektedir. Bal arısı gen çeşitliliğiyle dünyada önemli ve büyük bir gen merkezi konumunda olan ülkemizde arıcılıkla ilgili faaliyetlerin güçlendirilmesine ve üreticilerin arıcılıkla ilgili bilinçlendirilmesine söz konusu Bakanlığımız büyük önem vermekte olup, bal kalitesini korurken, bal üretimini artırmak ve modernize etmek amacıyla teşvik ve hibeler yoluyla arıcılık sektörünü de desteklemektedir.
Tunceli ili coğrafi yapısı ve bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Munzur Vadisinde 1518 farklı çeşit bitki kayıtlıdır. Bu bitkilerin 43 çeşidi Munzur Dağlarına özgü olup 227 çeşidi ise Türkiye'ye ait endemik türlerden oluşmaktadır. Bu coğrafi yapı ve zengin flora sayesinde arıcılık faaliyeti yapan üreticiler oldukça kaliteli bal elde ediyorlar. Ayrıca İlimizin sanayi atıkları ile kirlenmemiş olması ve tarım ilaçlarının kullanılmaması arıcılık için önemli bir noktadır.
İlimizde 2015 yılında arıcılar birliğine kayıtlı 59.666 koloni varlığı desteklenirken 2018 yılında 77.168 koloni 571.680,00 tl ile desteklenmiştir. TURKVET veri sistemine kayıtlı toplam 105.577 adet koloni varlığımız mevcuttur. Bal üretimimizde her yıl artarak devam etmektedir. Ana arı ve damızlık ana arı üretimini arttırmak amacıyla da bu alanda bakanlığımızın teşvikleri ve desteklemeleri devam etmektedir.
İl Müdürlüğümüz olarak, Organik Arıcılık kapsamında kovan başına 20tl olacak şekilde 2017 Yılında 9 Üreticinin 1.266 Kovanına, 2018 Yılında 9 Üreticinin 1.356 Kovanına destek verilmiştir.
Genç Çiftçileri Destekleme Programı Kapsamında; 2016 yılında 34 adet arıcılık projesi, 2017 yılında 32 adet arıcılık projesi, 2018 yılında 25 adet arıcılık projesi olmak üzere; Toplamda 91 adet proje gerçekleştirilmiş olup 2.730.000 TL hibe ödenmiştir.
Projelerimizin sonucunda;15 Üreticiye 42 Adet arı kovanı (toplam 640 adet) ve 100 üreticiye 20 şer kovan (2.000 adet) olmak üzere toplam 2.640 kovan dağıtılıp, 3 yıl süre ile sertifikasyon ücretleri karşılanmıştır. Projelerin toplam tutarı 245.000 TL' dir.
Salt tozlaşmaya katkıda bulunmayıp aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamındaki biyoçeşitliliğin korunmasında da kritik rol oynayan arılar tarımsal mücadele ilaçlarından olumsuz etkilenebilmektedir. Ziari mücadele, arıların sağlığı, arı ıslahı, kovan sayısının çokluğu, arıcılık ürünleri pazarlama organizasyonu sorunları, arıcılık ürünlerinde kalite denetimi ve tüketici bilinçlendirilmesi arıcılık sorunlarndandır. Bu sorunların çözümü de ilgili sektörlerin işbiriliği içinde uyumlu çalışmasıyla gerçekleşecektir. Bu işbirliği ile ülkemiz arıcılığı çok daha ileri seviyelere taşınacağı aşikardır.