Okullarda Gıda Güvenilirliği Eğitimleri Düzenlendi
Bakanlığımız 2018-2022 Stratejik Planı'nda; uluslararası standartları gözeterek, üretimden tüketime doğal kaynakların ve insan sağlığının korunması için gıda güvenilirliğini sağlamak amacıyla oluşturulan "Okullarda gıda güvenilirliğine yönelik uygulamaları geliştirmek hedefi doğrultusunda İl Müdürlüğümüzce 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem içerisinde, İlimizdeki çeşitli okullarda eğitim gören 818 öğrenciye yönelik "Gıda Güvenilirliği ve Gıda İsrafı" konulu eğitimler düzenlenmiştir.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bir taraftan İlimiz ve Ülkemizin ihtiyacı olan, güvenilir gıda ve kaliteli tarım ürünlerine erişilebilirliği sağlamak için Bakanlığımız talimat ve programları doğrultusunda denetim faaliyetlerini sürdürürken, diğer taraftan geleceğimizin teminatı çocuklarımızın da bilinçli tüketiciler olarak yetişmesini sağlamak amacıyla çeşitli konularda eğitimler verilmektedir.
Düzenlenen eğitimlerde öğrencilerimize; güvenilir gıda, gıdanın bilinçli tüketilmesi, sağlıklı beslenme, kişisel temizlik, el yıkama şekli, tüketilen ürünlerin etiket bilgileri ve Alo 174 Gıda hattı ile ilgili bilgilerin yanı sıra evde ve okulda düzenli öğünlerle beslenme alışkanlığı kazanmaları ve besin çeşitliliğine önem verilmesi gerektiği, "fast food" türü denilen bol yağlı, tuzlu, katkı maddeli, karbonhidratlı besinlerden uzak durmaları, gazlı içeceklerden kaçınmaları gerektiği anlatılmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından başlatılan "Gıdanı Koru Kampanyası" kapsamında Gıda Kayıpları ve İsrafı konusunda da öğrencilerimize farkındalık kazandırmak ve bilinçli tüketici olarak israfı önleme ve azaltma çabalarını teşvik etmek amacıyla sunular yapılmıştır. Yaz tatilinin sona ermesi ile birlikte daha fazla okula ve öğrenciye ulaşarak eğitimlerin hız kesmeden devam edilmesi planlanmaktadır.
Eğitimlerin yanı sıra okul kantinlerinde gıda güvenirliğinin sağlanmasına yönelik denetimler de yapılmaya devam etmektedir. Her dönem en az bir kez olmak üzere yapılan denetimlerde; kullanılan hammadde güvenilirliği, hijyen şartları, depolama sıcaklıkları gibi kriterlere dikkat edilirken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından koordine edilen komisyon denetimlerinde, okul kantinlerde satılması uygun olmayan gazlı içecek ve cips gibi gıda maddelerinin satılıp satılmadığı incelenmektedir.