BUĞDAYDA PAS HASTALIĞI
Sarı Pas: En erken görülen ve önemli pas türüdür. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerin dizilişi çizgiyi andırdığından dolayı çizgi pası da denilir.
Kahverengi Pas: Genellikle yapraklarda görülür. Ve bu nedenle yaprak pası olarak da isimlendirilir.
Kara Pas: Buğdayın yaprak, sap ve başaklarında büyük oval koyu turuncu lekeler görülür.
Hastalık 10-30 °C ve yüksek nem hastalığın gelişimi için uygun sıcaklıktır.
Pas hastalıklarında septorya gibi yaşlı yapraklarda da görülür.
Mücadelesinde;
Kültürel tedbir olarak önce; sık ekim yapılmamalıdır.(Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzerle ile ekim tercih edilmelidir.)
Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır.
Fazla azotlu gübre verilmemeli, (Bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır)
Pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapılmalı, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir.
Kimyasal Mücadele:
Yüzde 90 orantılı nem ve sıcaklık 15-20 derece olunca ve hastalık bayrak yaprağa doğru ilerleyince ilaçlamaya başlanmalıdır.
BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ
Yaprak üzerinde küçük koyu benekler halinde lekeler görülür. Bu nedenle benekli yaprak lekesi olarak bilinir.
Hastalığın istediği sıcaklık 20-25 °C' ve yağışlı havalardır. 5-35 °C arasında da gelişir. Bunun dışında yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklıkta hastalık ilerlemez.
Hastalık ilk olarak yaşlı yapraklarda görülür. Daha sonra yukarıya doğru çıkar. Hastalığın yayılma hızı çevre koşullarına ve çeşide göre değişir.
Kimyasal Mücadele
İlk ilaçlama için en uygun zaman bayrak yaprağın tamamen açıldığı kın döneminin sonu veya başak çıkışı öncesidir.