T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

HOZAT İLÇEMİZDE ORGANİK NOHUT TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 30.07.2018

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce uygulanan Organik Tarımı Geliştirme Projesi Kapsamında, İlimiz Hozat İlçesi Akpınar Köyünde uygulanan Birlikte Üretim Projesine dayalı olarak yaklaşık 1000 dekar alanda yetiştirilen organik nohut yetiştiriciliği hasadına Hozat Kaymakamımız, İl Müdürümüz, Şube Müdürlerimiz , Hozat İlçemizin Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri ve Üreticilerimizin katılımlarıyla Organik Nohut Tarla Günü Etkinliği gerçekleştirilmiştir.

Tarla günü etikliğinde ;

Köy Muhtarı Abdulvahap KANKO yaptığı konuşmada kendilerine sağlanan desteklerden dolayı çok memnun olduklarını, yapılan çalışmalar neticesinde büyük alanların ilk kez nohut tarımına kazandırıldığı, ilk kez makine ile hasat yapılacağı bu sayede nohut tarımının sürekli yapılacak hale geleceğini belirterek söz konusu çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

İlçe Müdürü Zülfükar Ali ASLAN yaptığı konuşmada Nohut Tarımının geliştirilmesi maksadıyla İlçede üç ana çalışmanın bulunduğunu; bu çalışmalardan ilkinin 19 üreticinin tohum girdileri karşılanarak yapıldığı bu şekilde yaklaşık 1000 dekar alanda ekiliş yapıldığını ve bu sayede iki yıl önce ilçede toplam yaklaşık 200 dekar olan nohut ekiliş alanlarının 5000 dekarın üstüne çıktığını yapılan ikinci çalışma ile ilçede bulunan 50 kişinin Organik Tarıma geçişlerinin sağlanması için sertifika ücretlerinin karşılandığı, yapılan bu çalışma ile bir yıl önce 200 dekar alanda yürütülen Organik Tarım faaliyetinin 6000 dekarı aştığını, bu sayede üreticiler Organik Tarım Desteğinden faydalanırken tüketicilerin ise sağlıklı gıdaya erişim imkânının arttığını belirtti. Yapılan üçüncü çalışmanın Bakanlık düzeyinde yürütülen Birlikte Üretiyoruz Projesi kapsamında yapıldığı bu sayede ilçeye nohut ekim ve hasadıyla ilgili çeşitli alet ve makinaların bakanlığımız tarafından hibe edileceğini belirtti. ASLAN Hedeflerinin Hozatı bir nohut ve meyve üretim bölgesi yapmak olduğunu söyledi.

İl Müdürümüz Orhan KAYA konuşmasında Organik tarımın önemine değinerek; Son yıllarda önemi daha fazla anlaşılan doğal kaynakların durumu, enerji sorunu, nüfus artışı, göç, kentleşme sorunları, tarım alanlarındaki sorunlar, sağlıklı yeterli gıda üretimi sorunu, çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması gibi sorunlar nedeniyle Organik – Ekolojik – Biyolojik tarım daha önemli hale geldiğini belirterek İlimizde de son dönemlerde organik üretim büyük önem kazandığını dile getirmiştir. İlimiz genelinde hali hazırda devam eden organik dut, organik kuru fasulye ve organik bal üretimimize ilave olarak 2017 yılında başlamış olduğumuz organik nohut yetiştiriciliği projemiz gelişerek devam ettiğini belirtmiştir.

Bakanlığımızca 2018 yılında uygulamaya konulan Birlikte Üretim Projesi Kapsamında Hozat İlçemiz Akpınar Köyünde 1000 dekar alanda organik nohut projesi uygulanmıştır. Bu proje kapsamında projeye dâhil olan üreticilerimize her yıl verilmekte olan tarımsal ve hayvansal desteklemeler için %30 ilave destek oranıyla destekleneceği ve bu projenin devamı için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak üreticilerimizin her zaman yanlarında olacağını belirterek yapılan projenin başta İlimize ve akabinde Ülkemiz tarımına yapacağı katkılardan dolayı üreticilerimize, projenin uygulanması aşamalarında desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize ve Hozat Kaymakamımıza teşekkür ederek konuşmasını sonlandırmıştır.

İl Müdürü KAYA dan sonra; Hozat Belediye Başkanı Celaleddin POLAT yaptığı konuşmada Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin yaptıkları çalışmalardan dolayı memnuniyetini ifade ederek ilgililere teşekkür etti. Yapılan bu çalışmalar neticesinde ilçenin adının terör ile değil üretimle anılacağını belirtti.

Hozat Kaymakamı Hüseyin ÇAM yaptığı konuşmada "kişilerin para yokluğu ile değil fikir yokluğu ile fakir olacaklarını belirterek süregelen çalışmaların başarılı olduğuna değindi. Yapılan çalışmaların başarılı olduğunu ekiliş alanlarındaki yaklaşık yüzde 3000 e varan artışların gösterdiğini belirten ÇAM bunun daha da arttırılarak mevcut seviyeden 5-10 kat yukarıya çekmeyi hedeflediklerini, ilçede tarım arazilerinin kullanılmayan yüzde 85 lik gibi ciddi bir kısmının bulunduğunu bu alanların tarıma kazandırılmasıyla ilçenin kaderinin değişeceğini belirtti.

Konuşmalardan sonra yapılan tarla ziyareti ve köy halkının hazırladığı ikramlarla etkinlik sona erdi.