T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Koronavirus (Covid-19) Tedbirleri Kapsamında Gıda İşletmelerinde Denetimler Artarak Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 26.03.2020

Çin'in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde ortaya çıkan Koronavirüs (COVID-19) hastalığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart tarihinde pandemi ilan edilmiştir.  Gün geçtikçe vaka sayısı dünyanın birçok ülkesinde giderek artış göstermekte ve yeterli önlem alınmayan ülkelerde can kayıplarının arttığı kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Ülkemizde de görülen hastalığa ilişkin yayılmasını önlemek ve yaşanacak olumsuzlukları en aza indirmek amacıyla gerekli koruma ve kontrol tedbirleri alınmaktadır.

 

Bakanlığımız gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar gıda hijyenine ilişkin genel kuralların kontrolünü kamudan aldığı yetki ile eksiksiz yürütmektedir. Korona virüs (COVID-19) tedbirleri kapsamında İl Müdürlüğümüz personellerince ilimizde faaliyet gösteren gıda üretim ve satış yapan özellikle ekmek, pide ve unlu mamul üretimi yapan işletmeler, toplu tüketim yerleri ve market gibi gıda satış işletmelerine yönelik denetimler ve bilgilendirmeler artırılmıştır.

Yapılan bu denetimlerde kişisel hijyen kuralları ve maske, eldiven, bone, önlük gibi koruyucu ekipman kullanımı konusunda işletmeciler ve çalışanları uyarılmaktadır.  Açıkta ürün satışı yapılmaması, ekmek, meyve-sebze gibi ürünlere insanların dokunmasını engelleyecek şekilde önlem alınması, hasta personelin çalıştırılmaması, çalışan ve müşterilerin kullanımı için dezenfektan bulundurulması, kullanılan malzemelerin hijyeninin sağlanması, işletmelerin düzenli havalandırılması konularında uyarılar yapılmaktadır. Koruyucu tedbirlere uymayan işletmelere ise gerekli yasal işlemler uygulanmaktadır. Ayrıca denetimlerde gıda işletmelerine Korona virüs (COVID-19) hastalığından korunmak için alınması gereken tedbirleri içeren "Korona Virüsten Korunmak için 10 Altın Kural" broşürler dağıtılmaktadır.