T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarla Günü Etkinliği Çiftçilerimizin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 20.07.2020

17.07.2020 Tarihinde Göktepe köyünde düzenlenen Ümranhanım Tiritikale çeşidi Tarla Günü Etkinliği İl Müdürümüz Orhan KAYA, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Kurumumuz personeli, Ziraat Odası Başkanı ve Burmageçit, Çimenli, Böğürtlen, Göktepe köylerinin Muhtar ve çiftçilerinin katılımıyla gerçekleşti.

İl Müdürümüz Orhan KAYA tarla günü açılış konuşmasında; konukların Ümranhanım Tritikale çeşidi  Tarla günü etkinliğe katılmasından dolayı memnuniyetini belirterek;

"Bilindiği üzere çiftçiler, çok önemli olan gıda sağlama görevinin yanı sıra çevreye, ekonomiye ve topluma yarar sağlayan çok sayıda görevi yerine getirmektedir. Buradan hareketle yaptığımız demonstrasyon çalışmalarını şu şekilde özetleyebiliriz;

2016 yılında 2 çiftçimizle toplamda 20 dekar alanda Ayyıldız buğday çeşidi demostrasyonu yapılmıştır.

2017 yılında ise 4 çiftçimizle toplamda 20 dekar alanda Tarm-92 arpa çeşidi demonstrasyonu yapılmıştır.

Projeler ile ilimiz üreticilerine menşei bilinmeyen tohum kullanmak yerine sertifikalı hububat tohumu kullanılmasını teşvik etmek ve kaliteli hububat üretiminin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla üreticilerimize %50 çiftçi katkısıyla 61 ton sertifikalı buğday tohumu dağıtılmıştır. Yaptığımız demonstrasyonlar ile elde ettiğimiz verileri üreticilerimiz ile paylaşmamız sonucunda çiftçilerimiz tarafından sertifikalı verimi yüksek tohumluk kullanım oranı artmıştır.

Buna benzer projeleri artırmak amacıyla; 2019 yılında Bakanlığımız, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının desteğiyle Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği bir çeşit olan Ümranhanım Tritikale çeşidi demonstrasyon projesi hazırlanmıştır.

Hayvan yemi olarak kullanılan Tritikale; Buğday ve çavdarın melezlenmesi neticesinde elde edilen bir tahıldır. Hem yemlik dane hem de silajlık olarak kullanılır. Bu amaçla Bakanlığımız, Eğitim Yayınlar Dairesi Başkanlığının desteğiyle ilgili enstitünün geliştirdiği bir çeşit olan Ümranhanım Tiritikale çeşidi; Kuraklık için birebir, yağışı sınırlı, verimsiz, kıraç, tuzlu, asitli, hastalık sorunları olan alanlar için önerilir. Kıraç ve kumlu topraklarda arpa ve buğdaya göre %20-%40 oranında daha verimlidir. 

 İlimizde atıl durumda olan marjinal topraklar bu projeden sonra tarıma kazandırılmış olacaktır ve bununla birlikte, çiftçilerimiz tescilli sertifikalı tohumlarla üretim yapmanın birim alandan maksimum düzeyde faydasını göreceklerdir. Diğer yandan bölgemizin hayvancılık bölgesi olması ve bölgemizde ciddi bir kesif yem açığının söz konusu olması nedeniyle tritikalenin bu ihtiyaca cevap verebileceği kanısındayız.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak üreticilerimizin her zaman yanında olacağımızı tüm içtenliğimle belirtmek isterim. Gerçekleştirilen projenin ilimiz tarımına yapacağı katkılardan dolayı başta Sayın Valimiz Mehmet Ali ÖZKAN olmak üzere çiftçilerimize ve emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Tarlasında Ümranhanım Tritikale çeşidi demonstrasyon çalışması yapılan Göktepe Köyü çiftçisi Fethi CANPOLAT; Hayvan yemi olarak kullanılan Ümranhanım Tritikale çeşidinin köyünde deneme amaçlı ekilmesinden dolayı İl Müdürümüz Orhan KAYA'ya teşekkür ederek İl Müdürlüğünün çalışmaları ve desteklemeleri ile çiftçilerin yanında olduğunu dile getirdi.