T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurban Bayramı Öncesi Gıda Denetimleri

Yayın Tarihi : 4.08.2020

Kurban Bayramı süresince, kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımızın kurban etlerinin parçalanması, muhafazası, kıyma hazırlama işlemlerinin Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce kayıtlı/onaylı işletmelerde yapılması, hijyen koşullarının sağlanması ve gıda güvenilirliği açısından büyük önem arz etmektedir.

Kurban bayramı öncesi özellikle yoğunluğu daha da artan tatlı üretimi ve satışı yapan işletmeler, kasap, pastane gibi gıda işletmelerinde sıklaştırılan denetimlerde işletmelerin genel hijyeni, personel hijyeni, gıda işleme ve hazırlama ekipman hijyeni, kullanılan gıda bileşenlerinin ve katkılarının uygunluğu ve muhafaza şartları kontrol edilerek, gıda mevzuatına uygun olmayan işletmeler hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu doğrultusunda gerekli yasal işlemler uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra, Pandemi süreciyle ilgili yayımlanan Koronavirüs Tedbirleri Genelgeleri hakkında işletmelere bilgilendirme denetimleri de devam etmektedir.

Vatandaşlarımızın  ilimizde sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri için Müdürlüğümüzce her türlü önlem alınmıştır. İl Müdürlüğümüzce yürütülen kontrol ve denetimlerin yanı sıra, tüketicilerin gıda ile ilgili herhangi bir olumsuzlukla karşılaşması durumunda, bu olumsuzluğun giderilebilmesi için Bakanlığımız Alo 174 Gıda Hattına şikayet hakkını kullanmaları,  her türlü ihbar ve şikayetin titizlikle değerlendirilerek tüketicilerimizin güvenilir gıdaya ulaşmasına ve gıda denetimlerinin etkinliğinin artmasına katkı sağlayacaktır.